Wie doet wat in de praktijk?
Wie doet wat?
Voor uw gezondheidsklachten kunt u niet alleen terecht bij de huisarts. Ook andere zorgverleners binnen de huisartsenzorg hebben hun eigen taken en expertise waarmee ze u van dienst kunnen zijn.
Hieronder vindt u een overzicht van de functies binnen de praktijk:
Doktersassistent
De doktersassistenten hebben een belangrijke functie in de praktijk en zijn het eerste aanspreekpunt. Naar aanleiding van een (telefonische) intake kan de doktersassistent u adviseren en/of in overleg met u een afspraak maken op het spreekuur van de huisarts. De intake is belangrijk voor een goede doorverwijzing naar een arts of andere zorgverlener. Dit houdt in dat de assistent vragen stelt over uw klachten om te kunnen inschatten hoe u het beste geholpen kunt worden. Op deze wijze kunnen de spreekuren beter ingepland worden.
De doktersassistent heeft ook een eigen spreekuur, waar u op afspraak terecht kunt voor onder andere bloeddruk meten, vaccinaties, bloedsuiker meten, wonden verbinden, uitstrijkjes en oren uitspuiten.
De doktersassistenten zijn opgeleid voor deze taken en werken onder het toezicht van de huisarts. Zij hebben beroepsgeheim.
Huisarts
Wanneer u gezondheidsklachten heeft, kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. De huisarts kan uw klacht beoordelen, zo nodig medicatie voorschrijven en u eventueel verwijzen naar een andere zorgverlener.
U wordt ingeschreven in de praktijk en niet bij een specifieke huisarts. Wel proberen wij u zoveel mogelijk bij dezelfde huisarts in te plannen. Mocht u voorkeur hebben voor een bepaalde huisarts kunt u dit aangeven bij de assistente.
Huisarts in opleiding
De huisarts in opleiding is een arts die de specialisatie doet tot huisarts. Zij hebben een zesjarige universitaire opleiding tot basisarts gedaan en volgen een driejarige universitaire opleiding tot huisarts. Zij werken zelfstandig onder supervisie van de huisarts.
Verpleegkundig specialist (VS)
Ook werkt in de praktijk een verpleegkundig specialist. Een verpleegkundig specialist werkt zelfstandig en kan net als uw huisarts uw klacht beoordelen, medicatie voorschrijven en u eventueel verwijzen.
Praktijkondersteuner huisarts (POH)
In de praktijk zijn Praktijkondersteuners huisarts (POH) werkzaam. Er is een POH-somatiek en een POH-ggz. De POH-somatiek begeleidt patiënten met een chronische aandoening zoals diabetes, COPD/astma en patiënten met (een risico op) hart- en vaatziekten. De POH-ggz kan op verzoek van de huisarts een cliënt met psychische problemen zien om een beter beeld van de klacht te krijgen, de mogelijk nodige behandeling vast te stellen en verdere begeleiding te verlenen. De Praktijkondersteuners huisarts (POH) zijn opgeleid voor deze taken en werken onder het toezicht van de huisarts.